Spökslottet (Schefflerska Palatset)

Schefflerska Palatset på Drottninggatan 116 i Stockholm är mera känt som Spökslottet.

Acnl är med och upprustar en anrik miljö. Byggnaden uppfördes omkring år 1700 av handelsmannen Hans Petter Scheffler och var privatbostad från 1700-talets början till 1924 då huset och parken donerades till dåvarande Stockholms högskola. 1965 blev den byggnadsminne.

Sedan 1900-talets mitt ägs och förvaltas den av Akademiska Hus som har Stockholms Universitets Studentkår som hyresgäst.

Spökslottet är en rik källa att ösa ur för den konst- och historieintresserade. Samlingarna av måleri från 1500-tal till 1800-tal respektive samlingen Orreforsglas utgörs av donationer. Byggnaden rymmer omkring 700 glasobjekt från Orrefors - en av världens största samlingar. Glasen donerades av professor Jan Hellner.
Målerisamlingen tar oss tillbaka ända till 1500-talet med originalverk av internationella namn som Pieter Bruegel, Pieter Lastman, Jan Both och Giambattista Tiepolo men även svenska mästare som Pehr Hilleström, Alexander Roslin, Johan Fredrik Höckert och Nils Blommér.

Byggnaden används i dag som representationslokal av Stockholms Universitet och som arbetslokaler för pensionerade professorer s.k. professor emeritus.

Acnl har haft i uppdrag åt Akademiska Hus att projektera el- och telesystem i samband med ombyggnad för tillgänglighetsanpassning. Huset får en ny tillgänglighetsanpassad entré, nytt kapprum och ny hiss. I ombyggnaden ingår även att renovera köket och personalutrymmen på våning 1 trappa.

 

 

Spökslottet, Stockholm